In verband met het vieren van ons 25-jarig jubileum is het museum op zaterdag 18 mei gesloten voor publiek. We zien u graag een andere keer! 

’Leermonumenten’ op Monumentendag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

OLDEBROEK – In de gemeente Oldebroek hebben Boerderijmuseum ’De Bovenstreek’, oudheidkundige vereniging ’De Broeklanden’, molen ’De Hoop’ en Yestercar (restauratie van veterane Volvo’s) de krachten gebundeld voor de zaterdag 12 september te houden Open Monumentendag. Yestercar heeft dit jaar af moeten haken omdat de locatie vanwege corona niet veilig is. Molen ’De Hoop’, de oudheidkundige vereniging en het Boerderijmuseum zetten zaterdag 12 september van 10.00 tot 16.00 uur de deuren wagenwijd open voor het landelijke thema ’leermonumenten’. Uiteraard kan ook een kijkje in het museum genomen worden. De toegang is die dag gratis en de initiatiefnemers zeggen dat de locaties van de deelnemers ’coronaproof’ zijn.

Boerderijmuseum
Het Boerderijmuseum, gevestigd in de uit 1753 daterende rijksmonumentale boerderij aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek, richt zich wat ’leermonumenten’ betreft op de dieren van de boerderij, op graan en op aardappels. Albert van de Streek vertelt elk uur wat over de dieren die wonen op het terrein van het Boerderijmuseum, zoals kippen, geiten, schapen en een konijn. 

De bezoekers krijgen o.a. informatie over de verschillende dieren (oude rassen, ’levende monumenten’) bij het Boerderijmuseum, maar er is véél méér…! Foto: Boerderijmuseum

”Het zijn allemaal heel oude rassen,” zegt Albert. ”Ook voor kinderen is het interessant om nader kennis te maken met deze levende monumenten.” Oók wordt er een film ’van ei tot ei’ vertoond.

Ben Kanis vertelt dat het Boerderijmuseum acht graansoorten van molen ’De Hoop’ krijgt. De bezoekers (oud en jong) van het Boerderijmuseum krijgen zaterdag 12 september informatie over deze granen en kunnen aan het eind een test doen. Kinderen kunnen ook zelf pannenkoeken (leren) bakken.

Jan van de Poll richt zich tijdens de Open Monumentendag op aardappels. Op een ouderwetse weegschaal (bascule) kunnen de bezoekers met gewichten leren hoe zo’n weeginstrument werkt. Op de deel van het museum wordt ook een film over aardappelteelt vertoond, terwijl in de Schutstal een film over monumenten in de gemeente Oldebroek te zien is. Oók is er een stand waar oude boerderijspulletjes verkocht worden. Bij de opdrachten bij de boerderijdieren, de aardappels en de verschillende graansoorten zijn voor de kinderen tot twaalf jaar leuke prijsjes te winnen.

 

Broeklanden
Oudheidkundige vereniging ’De Broeklanden’ staat met een informatiestand op de deel van het Boerderijmuseum. De oudheidkundige vereniging haakt in op het programma van het Boerderijmuseum en heeft ook informatie over boerderijdieren, graan en aardappels. De oudheidkundige vereniging maakt van de gelegenheid gebruik om leden te werven.

 

De Hoop
Molen ’De Hoop’ (Zuiderzeestraatweg 252) is zaterdag 12 september open. Bezoekers zijn welkom om een kijkje in de molen te nemen en de werking van de uit 1853 daterende molen te bekijken.