Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ 

Boerendag in en rond Boerderijmuseum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Oók voor kinderen zijn er leuke activiteiten, méér dan spelen in de hooiberg

Boerderijmuseum ’de Bovenstreek’, gevestigd aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek, houdt zaterdag 27 oktober een Boerendag. Tussen 10.00 en 16.00 uur staan er tal van activiteiten op het programma: van een boerenbroodmaaltijd tot taxatie van artikelen. Oók zijn er de hele dag leuke activiteiten voor kinderen. Veel meer dan spelen in de hooiberg. Naast de extra Boerendagactiviteiten is het museum ook gewoon geopend en kunnen bovendien de exposities van Rien Poortvliet en de nieuwe wisselexpositie over de geschiedenis van de schaats bekeken worden.
Het Boerderijmuseum heeft alles in het werk gesteld om voor jong en oud een aantrekkelijk programma samen te stellen. Zo kunnen de bezoekers zaterdag 27 oktober oude legervoertuigen bewonderen, maar ook brommers uit oma’s tijd, alsmede oude kinderwagens. Een groep van ongeveer tien dames, verenigd onder de naam Piepende Wielen, komt met kinderwagens uit vervlogen tijden naar het Boerderijmuseum. Oók wordt een aantal oude ambachten getoond, waaronder manden vlechten en korven vlechten, alsmede shows met modelvliegtuigjes en drones.
In het museum heeft de laatste maanden een wensboom gestaan waarin kinderen een wens konden hangen. Een speciale commissie heeft de ingeleverde wensen bekeken en zaterdag 27 oktober wordt geprobeerd één of meer wensen te vervullen.

Boerenbroodmaaltijd
Eén van de onderdelen van de Boerendag is een boerenbroodmaaltijd van 12.00 tot 13.30 uur op de deel van het museum. Bakker Jonker en Veldkamp Witgoed hebben tafels gesponsord en komen zaterdag 27 oktober met hun gasten naar het museum. Elke 25ste bezoeker van de Boerendag wordt zaterdagmorgen 27 oktober uitgenodigd om gratis aan te schuiven bij de boerenbroodmaaltijd.
Met de boerenbroodmaaltijd gaat het museum terug in de tijd. Met de mensen in de bediening, maar ook met de producten. Het speciaal voor deze gelegenheid gebakken brood wordt geleverd door Bakker Jonker. De ’boerenlunch’ wordt op oudhollandse wijze omlijst met sketches door Dini van der Velde.
Naast de boerenbroodmaaltijd zorgt het cateringteam er voor dat de bezoekers van de Boerendag geen honger hoeven te lijden want ook nu zijn er weer tongstrelende producten als boerenpannenkoeken met en zonder spek.

’Tussen kunst en kitsch’
Tijdens de Boerendag is er in de Schutstal van het Boerderijmuseum een Noordveluwse variant van het populaire tv-programma ’Tussen Kunst en Kitsch’. De ervaren taxateurs zijn Rein Lotterman (Nunspeet) en Enno de Boer (De Wijk). Mensen die artikelen willen laten taxeren mogen gratis naar binnen, maar betalen wel twee euro voor elk te taxeren voorwerp. ”Bij elke taxatie zijn er verrassingen,” zegt Enno de Boer. Beide taxateurs zijn benieuwd naar ’de oogst’ bij het Boerderijmuseum.
Rein Lotterman, de in Nieuw-Amsterdam geboren Drent, vertelt dat zijn tante in het verleden tekeningen van Vincent van Gogh in de kachel kieperde. Sinds Rein Lotterman eind zeventiger jaren, samen met z’n Staphorster vrouw, naar Nunspeet verhuisde is hij geïnteresseerd in de Veluwse dracht. Rein Lotterman is gespecialiseerd in het taxeren van (boeren)sieraden, waaronder bloedkoralen. ”De dikke rode bloedkoralen zijn geliefd bij de Chinezen. Mede daardoor is de waarde de laatste jaren spectaculair gestegen,” zegt Rein, zelf verwoed verzamelaar van Kamper zilver. Maar ook heeft Lotterman een grote verzameling historische kledingstukken, mutsen, oorhangers, kralen, knipmutsen, kraagjes, rokken en jakken.
Oók Enno de Boer uit De Wijk weet van wanten als het om taxeren van goederen gaat. De ervaren taxateur heeft altijd wel een goed verhaal of advies over de aan hem voorgelegde artikelen. Overal waar Enno de Boer taxeert is de belangstelling groot en zijn de reacties lovend. De Boer zegt dat het voor hem ook altijd spannend is omdat niet vooraf bekend is wat de bezoekers meebrengen.

Toegangsprijs
Kinderen van 5 t/m 12 jaar twee euro p.p. en ouderen vier euro p.p. Degenen die in het bezit zijn van een Museumkaart mogen gratis naar binnen.