In verband met het vieren van ons 25-jarig jubileum is het museum op zaterdag 18 mei gesloten voor publiek. We zien u graag een andere keer! 

Zéér geslaagde Sprokkelmarkt

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Juryvoorzitter Ron van Pieterson (De Vliegende Indo) en de juryleden Ella Eweg en Nicolet Hoorn riepen Sarah Herforth en Veerle (7) uit tot winnaars van Heel Oldebroek bakt

De Sprokkelmarkt 2018, traditiegetrouw op de laatste zaterdag van februari, gaat de geschiedenis in als zéér geslaagd. Mede door de wind was de gevoelstemperatuur -8, maar in de (verwarmde) tenten, in het Boerderijmuseum, op de deel en in de Schutstal was het goed toeven. Dat kwam mede door de lekkere hapjes die links en rechts ’gesprokkeld’ konden worden en de oogstrelende oude ambachten.
De vrijwillig(st)ers van het Boerderijmuseum hadden weer hun uiterste best gedaan om de bezoekers te verrassen met tongstrelende hapjes, zoals: balkenbrij, de inmiddels in de hele regio bekende pannenkoeken (met ben zonder spek), hete bliksem, frites, stoofpotjes en proemenkreuze. Ook de streekproducten van IJscowd, de wentelteefjes van het Boerderijmuseum, de boerenerwtensoep, volgens oma’s recept zelfgemaakte advocaat en onder andere knieperties gingen als warme broodjes over de toonbank, evenals de honing van de imkersclub.
Slager Wim van Asselt ging als boerenhuisslachter terug in de tijd met een varken op de ladder, dat vervolgens werd uitgebeend voor producten voor bloedworst, leverworst en o.a. (haas)karbonades. Oud-voorzitter Marinus Hein van het Boerderijmuseum ontpopte zich als een gedreven en komische marktkoopman.
Er was niet alleen belangstelling voor de lekke hapjes. Ook de ogen kwamen niets te kort want er was op deze Sprokkelmarkt veel bekijks voor de tentoonstelling van ’Rien Poortvliet en het boerenleven’, de opgezette vogels van preparateur Willem van de Wetering, goochelaar Evert Wittingen, spinnen, mutsen plooien, kantklossen, weven, kraaltjes breien, (plastic) breien en haken.
Ook aan de jeugd was gedacht met onder andere een treintje en ezeltjes van De Koperen Ezel uit Epe. Het Boerderijmuseum ging deze Sprokkelmarkt terug in de tijd met onder andere een peterolieboer uit grootmoederstijd. Kortom, er was vertier voor jong en oud op de Sprokkelmarkt.

’Heel Oldebroek bakt’
’Heel Oldebroek bakt’ stond voor de tweede keer op het programma van de Sprokkelmarkt. Opvallend was het dat dit keer ook de jeugd zich meldde met mooie en lekkere baksels. Juryvoorzitter Ron van Pieterson (gediplomeerd banketbakker en eigenaar van cateringservice ’De Vliegende Indo’ uit Wezep) was daar blij mee. ”Het doel is zoveel mogelijk mensen uit de gemeente Oldebroek creatief mee te laten doen aan Heel Oldebroek bakt. De mensen moeten niet te bescheiden zijn. De Olympische gedachte Meedoen is belangrijker dan winnen spreekt mij in dit geval aan,” zegt Van Pieterson. De jury bestond verder uit Ella Eweg uit ’t Harde (Taartella) en Nicolet Hoorn, voorzitter van het Boerderijmuseum. Unaniem riep de jury Sarah Herforth uit tot winnaar. Ineke Vierhuis, de winnaar van vorig jaar, kreeg met haar varkenstaart de prijs voor de beste mooiste presentatie. Karin Grootkarzijn eindigde als derde en Gerine van Olst als vierde.
Bij de kinderen trok Veerle (7) met haar cupcakes aan het langste eind, gevolgd door Ymke Witteveen en Elisa. ”Ik zou het heel leuk vinden als er volgend jaar nog meer mensen en ook meer kinderen meedoen aan Heel Oldebroek bakt, zegt Ron van Pieterson.