In verband met het vieren van ons 25-jarig jubileum is het museum op zaterdag 18 mei gesloten voor publiek. We zien u graag een andere keer! 

Zaterdag Sprokkelmarkt bij Boerderijmuseum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Het bereiden van balkenbrij voor de Sprokkelmarkt gebeurt volgens een geheim recept uit oma’s keuken. Foto: Janneke van Boven

Het programma van de zaterdag 24 februari te houden Sprokkelmarkt bij het Boerderijmuseum aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek belooft veel goeds. De bezoekers van het Boerderijmuseum krijgen tussen 10.00 en 16.00 uur een aantal zeer gevarieerde activiteiten voorgeschoteld. Van ’Heel Oldebroek bakt’ en bijzondere gerechten tot een heus treintje voor de kinderen, pannenkoeken bakken en ezeltjes van kinderboerderij De Koperen Ezel uit Epe. Omdat het eind februari koud kan zijn worden zoveel mogelijk activiteiten in het museum en in (verwarmde) tenten bij het museum gehouden. Ook de nieuwe exposities ’Rien Poortvliet en het boerenleven’ en de opgezette vogels van preparateur Willem van de Wetering kunnen in het Boerderijmuseum bekeken worden.
Door de bezoekers kunnen er diverse lekkere hapjes uit oma’s keuken ‘gesprokkeld’ worden, zoals balkenbrij, bloedworst, boerenerwtensoep, boerenjongens en boerenmeisjes, honing, proemenkroeze, ’Hete Bliksem’, knieperties en Stoofpotje. Tevens zijn de recepten van deze producten beschikbaar. IJscowd is er met streekproducten.

’Heel Oldebroek bakt’
”Heel Oldebroek bakt” staat opnieuw op het programma van de Sprokkelmarkt. Thuisbakkers uit de gemeente Oldebroek worden opgeroepen om thuis een product te bakken voor deze activiteit en die zaterdag 24 februari tussen 9.30 en 10.00 uur bij het Boerderijmuseum ter keuring aan te bieden aan een deskundige jury, die bestaat uit: Ella Eweg (’t Harde), Nicolet Hoorn (Wezep) en Ron van Pieterson van De Vliegende Indo uit Wezep.
Van de deelnemende thuisbakkers wordt gevraagd om te blijven tot na de beoordeling (plm. 10.30 uur) en om aan te geven of ze hun bakproduct na 15.00 uur op komen halen of dat het dan verkocht mag worden door het Boerderijmuseum.
Omdat de initiatiefnemers graag willen weten op hoeveel creatieve bakproducten ze kunnen rekenen wordt de deelnemers gevraagd zich vóór 22 februari op te geven via het mailadres: bovenstreek@hetnet.nl.
Tijdens kantooruren kunnen deelnemers zich ook telefonisch melden via nummer: 0525 63 1457.

Oude ambachten
In de Schutstal kunnen de bezoekers kennismaken met onder andere spinnen, mutsen plooien, kantklossen, weven, kraaltjes breien, (plastic) breien en haken. Slager Van Asselt trekt jaarlijks veel bekijks met het uitponden van een aan een ladder hangend varken. Bij het ontleden van het varken vertelt de slager ook waar bijvoorbeeld de ham zit en waar de karbonade te vinden is. Van Asselt neemt ook ingrediënten voor snert mee.

Advocaat
De bezoekers kunnen zaterdag ook de door Jannie van de Streek en Eipie van Loo zelfgemaakte advocaat proeven en kopen. Wat het recept betreft laten de dames niet het achterste van de tong zien, “oma’s recept”. Eén ding is zeker: de smaak is verrukkelijk! Dat geldt ook voor de honing van de bijenclub.

Toegangsprijs
Ondanks allerlei extra Sprokkeldagactiviteiten hanteert het Boerderijmuseum zaterdag 24 februari de normale toegangsprijzen: t/m 4 jaar gratis toegang; van 5 t/m 12 jaar € 2,00 en vanaf 13 jaar € 4,00. Parkeren is gratis. De Museumkaart geldt ook als toegangsbewijs. Meer informatie op: www.museumoldebroek.nl