In verband met het vieren van ons 25-jarig jubileum is het museum op zaterdag 18 mei gesloten voor publiek. We zien u graag een andere keer! 

Rein Lotterman koninklijk onderscheiden

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Uit handen van burgemeester Van de Weerd van de gemeente Nunspeet kreeg onze vrijwilliger Rein Lotterman maandag 26 april 2021 de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau opgespeld. Vanwege de Covid-19 uitbraak kreeg Rein de onderscheiding thuis uitgereikt. ”Ik was compleet verrast en stond perplex.”
Rein Lotterman is sinds de jaren ’80 een verwoed verzamelaar van klederdracht van de Veluwe, Kampereiland en Staphorst. Hij laat deze verzameling vaak zien bij verenigingen, clubs en tentoonstellingen. Hij werkt regelmatig mee aan folkloristische programma’s van RTV Gelderland en adviseert verschillende musea op het gebied van klederdrachten.
Sinds 1987 is hij als vrijwilliger actief bij de Heemkunde Vereniging Nuwenspete, o.a. als secretaris-notulist van 1987 tot en met 1997 van de werkgroep Folklore en Klederdracht en bij de toenmalige oudheidkamer van 1989 tot en met 2012, waar hij o.a. rondleidingen verzorgde en zich bezig hield met de inrichting van tentoonstellingen.

Rein en Alie Lotterman. Laatstgenoemde hield 'het lintje' geheim voor Rein, die compleet wordt verrast

Vanaf 2008 is hij betrokken als vrijwilliger bij de museumboerderij Erf 29 in Kampen. In die rol voert hij vrijwillig diverse taken uit, zoals het taxeren van aankopen van sieraden voor het museum.
Sinds 2010 is Rein Lotterman vrijwilliger bij Boerderijmuseum De Bovenstreek in Oldebroek, waaronder als presentator van de klederdrachtgroep Veluws Schoon, het verzorgen van de pr voor het Boerderijmuseum en receptietaken. Hij is met hart en ziel een inspirator en beschermer van het historisch cultuurgoed en stelt zijn kennis en materialen graag beschikbaar voor eenieder die daarnaar vraagt.