Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ 

Lammert van het Goor showt Meccano-modellen in Boerderijmuseum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Lammert van het Goor Meccano IMG_8448 [50%]Ondernemer Hennie van der Most verkondigt tegen Jan en alleman dat de ouderwetse ambachtsschool terug moet komen. ”We hebben in ons land meer dan voldoende witte boorden. Er is een gebrek aan mensen die wat met hun handen kunnen.” Die vlieger gaat niet op voor Lammert van het Goor. Modellen met Meccano bouwen is zijn lust en zijn leven. ”Ik vind het prachtig om bijvoorbeeld machines en/of klokken te bouwen,” zegt de 67-jarige Wezeper. In zijn woning aan de Heikamp heeft hij een speciale kamer ingericht voor zijn hobby. Tot en met juni zijn er meerdere Meccano bouwwerken van Lammert te zien in het Boerderijmuseum aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek.

EXPOSITIE Op de expositie in het Boerderijmuseum showt Lammert onder andere een van Meccano gemaakte containerkraan, een staande klok, een graafmachine, een vliegtuig, de Big Ben en een reuzenrad. Met de grote kraan is Lammert zo’n 100 uren bezig geweest, er zitten 680 boutjes en moertjes aan de kraan.
Lammert van het Goor vertelt dat hij twee zonen heeft. Beiden vinden Meccano leuk om naar te kijken, maar ze kunnen het niet opbrengen om er zelf mee aan de slag te gaan. ”Ik hoop nu maar dat mijn kleinkinderen het leuk vinden,” zegt de Meccanobouwer, die voor ruim twaalfduizend euro aan onderdelen van Meccano heeft.

MECCANO GILDE Lammert hoopt dat jongeren mede door deze expositie enthousiast worden en lid worden van het Meccano Gilde, de landelijke club van liefhebbers van dit montagespeelgoed. De contributie van het Gilde is 50 euro per jaar. Lammert zegt dat er tijdens de bijeenkomsten van het Gilde kennis gedeeld wordt en onderdelen van eigenaar wisselen. ”Onze club vergrijst. Dat is jammer want voorwerpen bouwen met Meccano is heel leerzaam,” zegt Lammert, die zelf op zevenjarige leeftijd de eerste set van z’n ouders kreeg. Lammert is geboren in Doornspijk en al op jonge leeftijd verhuisd naar de Veenweg in Oldebroek. Mede door het spelen met Meccano raakte Lammert geïnteresseerd in techniek. Na de lagere school ging hij naar de technische school in Elburg en via gespecialiseerde opleidingen is hij automonteur geworden bij onder andere Vika aan de Stationsweg in Wezep en later bij de Wegenwacht. In juli 2011 is Lammert gaan genieten van de Vut en sindsdien leeft hij zich weer helemaal uit met Meccano.