In verband met het vieren van ons 25-jarig jubileum is het museum op zaterdag 18 mei gesloten voor publiek. We zien u graag een andere keer! 

Irene bij Monumentendag Boerderijmuseum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
De geitenkeuring levert vaak mooie plaatjes op. Foto Janneke van Boven

Tijdens de zaterdag 8 september van 10.00 tot 16.00 uur te houden Open Monumentendag in en rond Boerderijmuseum ‘De Bovenstreek’ aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek kan het publiek gratis een kijkje in en rond het museum nemen. Vrijwilligers van het Boerderijmuseum hebben een mooi programma samengesteld, waaronder om 10.30 en 12.00 uur optredens van toneelvereniging ’Irene’ uit Hattemerbroek met de klucht ’Op vakantie in de jaren 60’ in de Schutstal.
In de Schutstal van het museum is ook de expositie ’Rien Poortvliet’ en het boerenleven te zien. Voor geïnteresseerden zijn tijdens de Open Monumentendag in het Boerderijmuseum ook routebeschrijvingen voor fietsers en automobilisten naar een aantal monumenten in de gemeente Oldebroek beschikbaar. Zoals gebruikelijk bij de activiteiten van het Boerderijmuseum zijn er ook diverse lekkere hapjes uit oma’s keuken verkrijgbaar, waaronder pannenkoeken met en zonder spek. Ook voor de kinderen staan er zaterdag 8 september leuke activiteiten op het programma.
Het thema van Open Monumentendag is Europa. Het Boerderijmuseum haakt daar op in met onder andere het thema klompen. Er is een mini-expositie van klompen, verzorgd door Zwiertje Nagelhout uit Hattemerbroek. Ook toont een klompenmaker zijn kunstjes, voor de kleintjes is er een klompenbord en Henk Tabois toont een film met een klompenmaker in de hoofdrol.

Geiten
Tijdens de Open Monumentendag wordt bij het Boerderijmuseum ook een keuring van Nederlandse landgeiten gehouden. De Nederlandse Landgeiten bepaalden eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land. Het ras is goed aangepast aan ons klimaat. Door kruising met meer productieve buitenlandse rassen heeft de Nederlandse Landgeit op het punt van uitsterven gestaan. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren overgebleven. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer 2000 geiten en 200 bokken ingeschreven in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL). Hoogtepunt van de keuring bij het Boerderijmuseum is vaak de keuring van meerjarige bokken, forse knapen met een indrukwekkend gewei. Ze lopen ook in het weiland bij het museum.