In verband met het vieren van ons 25-jarig jubileum is het museum op zaterdag 18 mei gesloten voor publiek. We zien u graag een andere keer! 

Ep Boeve was geïnteresseerd in oud Oldebroek

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Egbert (Ep) Boeve is in Oldebroek jarenlang de spin in het web van de Oudheidkundige vereniging ’de Broeklanden’ en van Boerderijmuseum ’de Bovenstreek’ geweest. Vrijdag 27 maart 2020 is de geboren en getogen Oldebroeker op 89-jarige leeftijd overleden, als gevolg van het corona-virus, nadat hij afgelopen zomer nog een zware hartoperatie onderging. ”Een groot verlies voor de oudheidkundige vereniging, waarvan hij erevoorzitter was. Maar ook voor het Boerderijmuseum,” zegt Nicolet Hoorn, voorzitter van het Boerderijmuseum. ”Ep Boeve beschikte over heel veel achtergrondinformatie en deelde dat graag met anderen. Voor het museum was hij heel belangrijk. We gaan hem missen. Ik mocht hem graag. Hij was bovendien nog een oud-collega van mijn vader bij de landbouwvoorlichting Overijssel.” 

Door zijn enorme kennis was Ep Boeve breed inzetbaar bij oudheidkundige vereniging ’de Broeklanden’ en bij Boerderijmuseum ’de Bovenstreek’. Waar nodig stak Ep graag zijn helpende handen toe, want: ”Ik ben dankbaar dat ik dit vrijwilligerswerk nog kan doen, ondanks het gemis van mijn vrouw Hennie, die in januari 2015 is overleden” zei hij weleens.

 

Ep Boeve was breed inzetbaar bij de oudheidkundige vereniging ’de Broeklanden’ en bij Boerderijmuseum ’de Bovenstreek’.

Een kleine dertig jaar geleden is hij bestuurslid geworden van de oudheidkundige vereniging. Eerst als penningmeester, later als voorzitter. Hij is aan het werk gegaan voor ’de Broeklanden’ en is zich vanaf toen in het verleden van deze regio gaan verdiepen omdat hij zéér geïnteresseerd was in de geschiedenis van de gemeente Oldebroek en de directe omgeving. Bij het Boerderijmuseum was Ep Boeve vanaf het begin in 1999 actief.

Oogstfeest
Bij het Oogstfeest van het Boerderijmuseum was Ep Boeve jarenlang betrokken bij verschillende activiteiten, zoals het erfhuis, een wanmolen (waarmee graankorrels, kaf en onkruidzaden van elkaar gescheiden worden) en hij demonstreerde dorsen met de stok. De laatste jaren was hij bij bijzondere activiteiten vaak op de heerd te vinden om de bezoekers daar te vertellen over de oude spulletjes die daar staan te pronken. Ook verzorgde hij voor het Boerderijmuseum – samen met Kees van Pijkeren – de rubriek ’Weet ie wat ’t is?’ via YouTube op Locourant.

Ep Boeve heeft nooit een bestuursfunctie bij het Boerderijmuseum geambieerd. Wel heeft hij een aantal jaren deel uitgemaakt van de inrichtingscommissie en vervulde hij met heel veel plezier een adviserende rol bij het Boerderijmuseum. Bij ’de Broeklanden’ zorgde hij onder andere elke keer voor een spraakmakend artikel in het vier keer per jaar verschijnende periodiek van de oudheidkundige vereniging.