Druk sezoen Boerderijmuseum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Zaterdag 25 mei gaan de schapen bij het Boerderijmuseum naar de kapper

Boerderijmuseum ’De Bovenstreek’ wacht vanaf 1 april 2019 een druk seizoen. Vanaf dan is het museum tot 1 november weer van maandag t/m zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zie openingstijden). In de uit 1753 daterende monumentale boerderij aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek maken de bezoekers kennis met het boerenleven van ruim een eeuw geleden. Ook kan de expositie ’Rien Poortvliet en het boerenleven’ bekeken worden. Er zijn leuke side-events voor kinderen en verrassende wisselexposities. Gedurende het hele seizoen vermeldt het programma van het museum extra activiteiten, waarvan het Oogstfeest op de tweede zaterdag van augustus jaarlijks de meeste bezoekers trekt.

Dit zijn de extra activiteiten in 2019:
13 april: ’Singerdag’
Zaterdag 13 april wordt van 10.00 tot 16.00 uur een ’Singerdag’ in het Boerderijmuseum gehouden. Deze (nieuwe) activiteit wordt op touw gezet door Francis Gortmaker van het Singerwinkeltje en Johanna van der Linde van quiltatelier De Lindehof uit Zalk. De activiteit is bedoeld voor iedereen die in het bezit is van een Singer (Featherweight) naaimachine. Bezoekers zijn die dag uiteraard welkom!

25 mei: Schaapscheerdersfeest
De laatste zaterdag van mei is er een BoerderijFair en worden de schapen geschoren die grazen in de wei van het Boerderijmuseum. Bezoekers kunnen dit schouwspel van dichtbij bekijken en krijgen deskundige uitleg. Voor de kinderen is er een gratis plukje wol. Ook zijn er meerdere demonstraties van oude ambachten met wol. Oma’s keuken is deze dag geopend.

24 juli: Speeldag voor kinderen
Woensdag 24 vermeldt het programma van het Boerderijmuseum een van 10.00 tot 15.30 uur durende grote speeldag voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De speeldag voor kinderen is jaarlijks een groot succes. Ouders, maar ook opa’s en oma’s komen met hun (klein)kinderen naar het Boerderijmuseum om deel te nemen aan de activiteiten. Reden voor de vrijwillig(st)ers van het Boerderijmuseum om deze activiteit opnieuw op de kalender te zetten.

10 augustus: Oostfeest
Hoogtepunt van het activiteitenprogramma is het jaarlijkse Oogstfeest op de tweede zaterdag van augustus. Elk jaar komen er ruim 4000 bezoekers bij dit festijn. De activiteiten zijn divers: een show met oldtimer tractoren, een vee-, schapen- en ponykeuring, klederdrachtshows uit verschillende delen van ons land en een braderie met tal van ambachten uit lang vervlogen tijden.
Tijdens het ’erfhuis’ worden overtollige spullen uit het museum bij opbod verkocht. Een hit zijn de boerenpannenkoeken met of zonder spek. Ook genieten de bezoekers van o.a. kruudmoes, die werd vroeger door de boerin naar het roggeland gebracht. De rogge wordt tijdens het oogstfeest met de hand gemaaid, met machines uit grootmoederstijd gedorst en daarna wordt het land ’ouderwets’ geploegd.

14 september: Open monumentendag
Het Boerderijmuseum doet (uiteraard) mee aan de Open Monumentendag want de uit 1753 daterende boerderij staat op de nationale monumentenlijst. Er ligt een fiets- en autoroute voor de bezoekers klaar langs de monumenten rond het museum en die dag wordt ook een keuring van Veluwse landgeiten (’levende monumenten’) gehouden.

22-26 oktober: Rotary Kidsweek
Jong en oud genieten jaarlijks in de herfstvakantie (in 2019 van 22 t/m 25 oktober) van het attractieve programma in het Boerderijmuseum. Deze Rotary Kidsweek wordt zaterdag 26 oktober afgesloten met een ook voor ouders, opa’s en oma’s aantrekkelijke Boerendag.

14 december: Kerstconcert
Zaterdag 14 december staat de Schutstal van het Boerderijmuseum in het teken van het jaarlijkse kerstconcert.

29 februari 2020: Sprokkelmarkt
De Sprokkelmarkt op de laatste zaterdag van februari is een bijzonder evenement waar bezoekers allerlei (boeren)hapjes bij elkaar kunnen sprokkelen. Kinderen in boerenkledij delen gratis hapjes uit, zoals gebakken bloedworst met een stukje appel of balkenbrij.