In verband met het vieren van ons 25-jarig jubileum is het museum op zaterdag 18 mei gesloten voor publiek. We zien u graag een andere keer! 

Sprokkelmarkt bij Boerderijmuseum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Zaterdag is er voor de fijnproevers balkenbrij op de Sprokkelmarkt, de bereiding van dit oude gerecht heeft iets mysterieus….

OLDEBROEK – Het Boerderijmuseum aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek houdt traditiegetrouw op de laatste zaterdag van februari de Sprokkelmarkt in en rond het museum. Een speciale commissie is er in geslaagd een aantrekkelijk programma samen te stellen. Er is voor elk wat wils als het gaat om het bij elkaar sprokkelen van lekkere hapjes. Een speciale rol is er tijdens de Sprokkelmarkt voor de in 2020 100-jarige imkersvereniging Wezep | Hattem | Oldebroek. De exposities ’75 jaar bevrijding’, een tentoonstelling met kinderwagens uit oma’s tijd en de schilderijen van Attie van den Berg zijn ook te zien in de Schutstal en op de deel van de rijksmonumentale boerderij.

Het Sprokkelmarktprogramma belooft veel goeds. De bezoekers krijgen zaterdag allerlei lekkere hapjes uit oma’s keuken voorgeschoteld, waaronder balkenbrij, knieperties, wentelteefjes, boerenerwtensoep, bloedworst, pannenkoeken, hete bliksem, stoofpotje, advocaat, boerenjongens, boerenmeisjes, steken, patat en zelfgemaakte advocaat. Ook zijn er tongstrelende verrassingen uit Syrië. Boerderijwinkel IJscowd is met streekproducten op de Sprokkelmarkt.

Uitbenen varken
Bijzonder tijdens de Sprokkelmarkt is ook het uitbenen van een op een ladder hangend half varken in de werkschuur, evenals worst maken, wecken, reuzel, kaantjes en balkenbrij. Slager Wim van Asselt geeft daarbij ook tekst en uitleg is. Het halve varken wordt in diverse porties verkocht aan de bezoekers.

Oude ambachten
De speciale commissie van het Boerderijmuseum wil ook oude ambachten laten zien. Zoals spinnen, mutsenplooien, kantklossen, weven, kralen breien, glas in loodramen maken. Oók is er een demonstratie karnen.

Imkersvereniging
Een hoofdrol is er tijdens de Sprokkelmarkt voor de in 2020 100 jaar bestaande imkersvereniging Wezep | Hattem | Oldebroek. De imkers willen op de Sprokkelmarkt zoveel mogelijk laten zien van het proces dat bijen nectar uit bloemen zuigen en de uiteindelijke omzetting tot honing. Ook de rol van de imker wordt hierbij belicht, evenals korven vlechten.
Dick Hup van de bijenclub vertelt dat het houden van bijen van cruciaal belang is voor de bestuiving van ons voedsel. ”De voedselproductie van veel soorten groenten en fruit is afhankelijk van bestuiving door bijen van vooral hobby-imkers.” De ongeveer 90 leden en donateurs tellende imkersclub heeft in de zomermaanden tussen de 600 en 700 bijenkasten en korven in de regio staan.
Dick Hup, vice-voorzitter van de imkersvereniging, vertelt dat vrijwilligers van het boerderijmuseum vogelnestkastjes gemaakt hebben voor de imkersclub. Zaterdag 29 februari worden die kastjes symbolisch overgedragen aan de imkers. De 3000 vierkante meter tellende bijentuin bij de nieuwe bijenstal wordt gevuld met o.a. insectvriendelijke planten en struiken. Mede door de vogelnestkastjes wordt de biodiversiteit verhoogd.

Nieuwe bijenstal
Ter gelegenheid van het eeuwfeest opent de imkersvereniging in juni een nieuwe en grotere bijenstal bij het clubhuis aan de Voskuilerdijk in Hattemerbroek met een multifunctionele ruimte voor o.a. educatie voor scholieren, voor opleiding van de leden en het hygiënisch verwerken van honing.
Op de Sprokkelmarkt kunnen de bezoekers kennis maken met de imkers. Uiteraard is er honing te proeven en natuurlijk ook te koop. Op gezette tijden worden er demonstraties gegeven hoe je van bijenwas mooie kaarsen kunt maken en ook kan men zelf een potje heerlijke, echte honing van de bijen tappen.

Toegangsprijs
Ondanks allerlei extra Sprokkelmarktactiviteiten hanteert het Boerderijmuseum zaterdag 29 februari de normale toegangsprijzen: t/m 4 jaar gratis toegang; van 5 t/m 12 jaar € 2,25 en vanaf 13 jaar € 4,50. Gratis parkeren en degenen die een Museumkaart hebben kunnen gratis naar binnen.