Open Monumentendag Boerderijmuseum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Monumentendag img_3770 [50%]
De geitenkeuring levert vaak mooi plaatjes op. Foto Alida Bosma

Tijdens de zaterdag 10 september van 10.00 tot 16.00 uur te houden Open Monumentendag in en rond Boerderijmuseum ‘De Bovenstreek’ aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek kan het publiek gratis een kijkje in en rond het museum nemen.
Er is een expositie met als titel ”Daar komt de bruid” met bruidskleding uit vervlogen tijden in de Schutstal van de uit 1753 daterende monumentale boerderij. Henk Tabois heeft een film gemaakt van een aantal monumentale gebouwen in de gemeente Oldebroek, waaronder het Boerderijmuseum, de uit 1853 daterende molen de Hoop, landgoed Morren (waar Marcel van Dam tegenwoordig woont), de tuinen van IJsselvliedt, ’t Spijker aan de Bovenstraatweg en de sluis in Noordeinde. Voor geïnteresseerden zijn tijdens de Open Monumentendag in het Boerderijmuseum ook routebeschrijvingen voor fietsers en auto’s naar een aantal gefilmde monumenten beschikbaar. Zoals gebruikelijk bij de activiteiten van het Boerderijmuseum zijn tijdens Open Monumentendag ook o.a. pannenkoeken met en zonder spek verkrijgbaar. Ook wordt in het Boerderijmuseum een film vertoond over de restauratie van het Boerderijmuseum in 1996. Deze restauratie is zo goed uitgevoerd dat het een rijksmonument werd.
Geiten
Tijdens de Open Monumentendag wordt bij het Boerderijmuseum ook een keuring van Nederlandse landgeiten gehouden. De Nederlandse Landgeiten bepaalden eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land. Het ras is goed aangepast aan ons klimaat. Door kruising met meer productieve buitenlandse rassen heeft de Nederlandse Landgeit op het punt van uitsterven gestaan. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren overgebleven. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer 2000 geiten en 200 bokken ingeschreven in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL). Hoogtepunt van de keuring bij het Boerderijmuseum is vaak de keuring van meerjarige bokken, forse knapen met een indrukwekkend gewei. Ze lopen ook in het weiland bij het museum.