Voor de eerste keer heeft het Boerderijmuseum zaterdag 28 mei de BoerderijFair 2016 gehouden. Een combinatie van de jaarlijkse schapendag (eind mei) en de Herfstfair (medio november). Omdat er medio november vaak kans is op minder mooi weer hebben de initiatiefnemers besloten beide activiteiten te combineren. Een kleine 40 kramen met van alles en nog wat omzoomden zaterdag het schapen scheren. Daarnaast namen velen en kijkje bij de nieuwe expositie ’Daar komt de bruid’, een grote collectie trouwkleding van door de jaren heen, in de Schutstal van het museum.
Deernspinnige
Ondanks de minder fraaie voorspellingen waren de weersomstandigheden zaterdag ideaal. De jongste jeugd vermaakte zich prima op het springkussen en maakte onder andere schaapjes van de schapenwol. Ook konden de bezoekers kennis maken met (oude) ambachten zoals spinnen, breien en haken. Op twee locaties waren dames met wol in touw, wat deed denken aan deernspinnige.
Boerderijmuseum ‘De Bovenstreek’ doet er alles aan om oude (boeren)gebruiken zoveel mogelijk in ere te houden. Deernspinnige, dat elk jaar in de voorjaarsvakantie gehouden wordt, is een activiteit die daar zeker bij hoort. Net als vroeger zitten tijdens Deernspinnige verschillende ‘boerendochters’ in klederdracht achter een spinnewiel te spinnen. De geschiedenis leert dat in het verleden tijdens Deernspinnige ook allerlei nieuwtjes werden uitgewisseld.
Attractie
Vooral tijdens de middaguren was het gezellig druk op de BoerderijFair. Veel toeristen waren op deze nieuwe activiteit van het Boerderijmuseum afgekomen en lieten positieve geluiden horen. Het schapen scheren werd als een mooie attractie ervaren. Ook de expositie ’daar komt de bruid’ viel goed in de smaak. Enthousiaste geluiden van (vooral) de toeristen ook over het Boerderijmuseum op zich, waar het boerenleven van ruim een eeuw geleden wordt weergegeven. ”Ik heb gelezen dat het net lijkt of de bewoners even weg zijn en dat is inderdaad zo,” zegt Riek Bergsma uit de Gelderse Achterhoek op de deel van de in 1753 gebouwde monumentale boerderij. ”In het museum krijg je een goed beeld hoe het leven honderd jaar geleden in een boerderij was. Ik vind het heel interessant.”
De commissie die de BoerderijFair op touw gezet heeft gaat de activiteit evalueren en hier en daar wat bijschaven om op de laatste zaterdag van mei 2017 een nog betere BoerderijFair op poten te zetten.
Film Henk Tabois