Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ 

Oogstfeest 2016 zéér succesvol

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Oogstfeest 2016Meer activiteiten, meer bezoekers, meer eten en drinken en meer plezier. Kortom, het 30ste Oogstfeest was zaterdag 13 augustus 2016 zéér succesvol bij het Boerderijmuseum. Naast het feit dat het Oogstfeest voorafgaand veel in de publiciteit geweest is werkten ook de weersomstandigheden goed mee. De dagen voorafgaand aan het Oogstfeest deed Pluvius goed z’n best en vooral van donderdag op vrijdag was er veel water gevallen.
Zaterdag daarentegen was de temperatuur prima en bleef het gedurende het Oogstfeest droog. Veel mensen kwamen mede daardoor af op de door het Boerderijmuseum op touw gezette activiteit. Voorzitter Marinus Hein van de evenementencommissie was zaterdag aan het eind van de middag tevreden met het resultaat. ”We hebben echt goed gescoord en de verschillende activiteiten verliepen goed. Er gebeurt altijd wat, maar over het algemeen mogen we tevreden zijn met het verloop.” Ook Nicolet Hoorn, de kersverse nieuwe voorzitter van het Boerderijmuseum, was enthousiast: ”Hulde voor al die vrijwilligers die vandaag in actie zijn geweest en die hun taken tot in perfectie hebben uitgevoerd.”

Er stond heel wat op het programma tussen 10.00 en 16.00 uur. Loco-burgemeester Lydia Groot zorgde voor de aftrap door, onder leiding van Henk van ’t Hof, te leren binden en schoven zetten. Verder werden er klederdrachtshows gehouden, de Meulezangers uit Oostendorp zongen het hoogste lied, de kinderen genoten met volle teugen van clown ZieZo, er werd enkele keren een erfhuis gehouden waarbij artikelen per opbod van eigenaar wisselden, er werd gedorst met een dorsmachine uit oma’s tijd en de bezoekers zagen hoe op authentieke wijze met stokken werd gedorst en ook de markt ontbrak niet met van alles en nog wat op de kramen, afgewisseld met oude ambachten.

Oldtimers
Opvallend veel oldtimers waren er op het Oogstfeest. Veel tractoren, maar ook Solexen en Kreidlers stonden te pronken op het Oogstfeest. Evenals ’kevers’ (Volkswagens) en een tractor met daarachter een wagen vol met melkbussen. Ook stond een aantal oude machines te kijk in het door Jan Post met succes ingerichte oldtimerdorp.

Keuringen
Veel belangstelling was er ook voor de veekeuring, de keuring van Texelaar schapen en de internationale show van de Welsh pony’s. De kleintjes vermaakten zich overigens prima met de knuffelpony’s van manege Elburg. Ook de kleindieren van Sport Veredelt en Nut en Sport trokken veel bekijks. De keuring van het ras Texelaar schapen was nieuw op het Oogstfeest. Deze activiteit werd tot vorig jaar gehouden in Ermelo. De initiatiefnemers van deze nieuwe Oogstfeestactiviteit waren na afloop zéér tevreden over het verloop.

Smullen
Er was genoeg te smullen op het Oogstfeest. Arie van de Wetering bakte de haringen weer lekker bruin en ook de gerookte paling smaakte verrukkelijk. Dat gold overigens ook voor de traditionele pannenkoeken met en zonder spek, de broodjes worst, de hamburgers, de kruudmoes en noem maar op.

Bekijk hier de foto’s van het Oogstfeest gemaakt door Janneke van Boven

Bekijk hier de foto’s van het Oogstfeest gemaakt door Alida Bosma