In verband met het vieren van ons 25-jarig jubileum is het museum op zaterdag 18 mei gesloten voor publiek. We zien u graag een andere keer! 

Monumentendag Boerderijmuseum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Tijdens de zaterdag 12 september van 10.00 tot 16.00 uur te houden gratis toegankelijke Open Monumentendag in en rond Boerderijmuseum ‘De Bovenstreek’ aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek staat het landelijke thema Kunst & Ambacht centraal.

Er is een expositie over Kunst & Ambacht in de uit 1753 daterende monumentale boerderij en in de Schutstal, een 20tal multiple choice vragen over de tentoonstelling en onder andere een door Henk Tabois gemaakte film over bekende en minder bekende kunstenaars uit de gemeente Oldebroek. Ook heeft Tabois (korte) films gemaakt over een aantal (oorlogs)monumenten in de gemeente Oldebroek.
Voor geïnteresseerden zijn tijdens de Open Monumentendag in het Boerderijmuseum ook routebeschrijvingen voor fietsers en auto’s naar een aantal gefilmde monumenten beschikbaar. De activiteitencommissie van het museum heeft ook doe-activiteiten voor kinderen op het programma gezet.

Geiten
Tijdens de Open Monumentendag wordt er bij het Boerderijmuseum ook een keuring van Nederlandse landgeiten gehouden. De Nederlandse Landgeiten bepaalden eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in ons land. Het ras is goed aangepast aan ons klimaat. Door kruising met meer productieve buitenlandse rassen heeft de Nederlandse Landgeit op het punt van uitsterven gestaan. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren overgebleven. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer 2000 geiten en 200 bokken ingeschreven in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten (LFNL). Hoogtepunt van de keuring bij het Boerderijmuseum is vaak de keuring van meerjarige bokken, forse knapen met een indrukwekkend gewei. Ze lopen ook in het weiland bij het museum.

Open monumentendag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De keuring van Nederlandse Landgeiten levert vaak ook mooie plaatjes op. Foto Alida Bosma.