Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ 

Kunstcheque Rotary voor Boerderijmuseum

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Voorzitter Harry Thijssen van de afdeling Rotary Oldebroek-Elburg heeft het Boerderijmuseum verrast met drie door de Noord-Veluwse schilder Jos Lussenburg vervaardigde kunstwerken. Nicolet Hoorn, voorzitter van het Boerderijmuseum, zegt blij te zijn met de drie schilderijen. ”Deze schilderijen passen heel mooi bij ons museum. Sterker, Jos Lussenburg zou ideeën voor de werken bij ons op het erf aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek opgedaan kunnen hebben.”
Harry Thijssen vertelt dat de voorzittershamer van de Rotary om het jaar van eigenaar verandert. Elke voorzitter heeft gedurende zijn periode een eigen thema. Thijssens thema is gezondheid. ”Kunst heeft te maken met gezondheid,” vindt Thijssen ”want kunst begint vaak als hobby en hobby’s zijn goed voor de gezondheid. Beter dan achter de geraniums gaan zitten.”


Harry Tijssen overhandigt Nicolet Hoorn de kunstcheque van de Rotary Oldebroek-Elburg. Op de achtergrond de drie schilderijen van Jos Lussenburg

WHO
Thijssen zegt dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kort geleden het resultaat van 900 onderzoeken heeft geanalyseerd en concludeert dat het actief of passief beleven van kunst en cultuur de gezondheid en het algehele welbevinden bevordert. ”Mede om die reden sponsort de Rotary Oldebroek-Elburg Boerderijmuseum ’de Bovenstreek’ met een cheque van 1900 euro voor de aanschaf van drie kunstwerken van Jos Lussenburg.”

Jos Lussenburg
De drie kunstwerken zijn geschilderd door de in Enkhuizen geboren en in Nunspeet overleden Jos Lussenburg. Aanvankelijk was Lussenburg muzikant en muziekleraar. Hij gaf o.a. les aan muziekscholen en verdiende geld als violist. Een infectie aan zijn vinger maakt een eind aan zijn carrière als violist. Daarna was hij een aantal jaren directeur en/of dirigent van koren in plaatsen rond het IJsselmeer, waaronder vier jaar dirigent van muziekvereniging Concordia in Oldebroek.

Als schilder was Lussenburg autodidact. Zijn werk had vooral de voormalige Zuiderzee als onderwerp. Behalve de schilderijen van botters op de golven van de Zuiderzee schilderde Jos ook portretten van vissers, boeren, bedelaars en zelfportretten. Geschat wordt dat Lussenburg zo’n 20 leerlingen heeft gehad, waaronder de in 2018 overleden Oldebroeker kunstschilder Andries van der Beek.