Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ 

Coop Kidsweek

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Van dinsdag 25 oktober t/m zaterdag 29 oktober (herfstvakantie) organiseert het Boerderijmuseum weer de KIDSWEEK. Dit jaar heet het de COOP-kidsweek omdat Coop-Vlaar uit Oldebroek dit evenement sponsort. De toegang voor alle kinderen van 4 t/m 12 jaar is daarom gratis. Kinderen kunnen alleen meedoen onder begeleiding van volwassenen (entree volwassenen €2,50). Er is een mooi programma met elke dag weer andere leuke activiteiten (zie hieronder voor een uitgebreide beschrijving). Elke dag kan er ook in het museum geluncht worden door kinderen en volwassenen. Er is soep, krentenwegge, broodjes met warm beleg enzovoort te koop.

  • Dinsdag 25 okt.: ‘Lang leve de bij’
  • Woensdag 26 okt.: ‘Sport en spel’
  • Donderdag 27 okt.: ‘Bakken en versieren’
  • Vrijdag 28 okt.: ‘Beestenboel’
  • Zaterdag 29 okt.: Familiedag met leuke activiteiten voor jong en oud.
 

De Coop houdt een kleurwedstrijd voor verschillende leeftijden. Kleurplaten afhalen bij de Coop en inleveren op 29 oktober. Er zijn leuke prijzen te winnen! 

Tijdens de kidsweek kan er gratis geloot worden voor een mooie gevulde boodschappentas. 

Kom de Coop-kidsweek met ons meebeleven!

 

Uitgebreide informatie

Ochtendprogramma: 10.30 uur tot 12.30 uur

Lunch: 12.30 uur tot 13.30 uur

Middagprogramma: 13.30 uur tot 15.30 uur

 

Dinsdag 25 oktober: ‘lang leve de bij’

Imkervereniging Wezep-Hattemerbroek verzorgt deze dag. Ze leren de kinderen alles over de bijen en waarom ze zo belangrijk zijn. Ze mogen honing proeven en nemen een kijkje bij de bijenkasten. Kinderen kunnen een waskaars maken en aan de knutseltafel kan een heus insectenhotel gemaakt worden. 

Deze dag kunnen de kinderen ook oud Hollandse spelletjes doen zoals hoepelen, blikgooien, zaklopen etc.

Woensdag 26 oktober ‘sport en spel’

Op deze dag wordt er een Boerderijmuseum Kampioenschap Klunen georganiseerd. Jan Maarten Heideman, oud marathonschaatser uit Oldebroek verzorgt dit kampioenschap. De houten schaatsen liggen klaar voor de kinderen (deze hoeven ze dus niet zelf mee te nemen) en vanaf 6 jaar kan er worden gestreden op het parcours bij de boerderij. Er zijn 2 leeftijdscategorieën, van 6 t/m 8 jaar en van 9 t/m 12 jaar. 

Wie pakt de eerste plek? Natuurlijk mag een koek en zopie bij het kampioenschap klunen niet ontbreken. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd. Naast het kampioenschap klunen neemt Jan Maarten de kinderen mee op het erf van de boerderij en laat hij ze zien hoe de mensen vroeger bewogen en sporten en hoe we dat kunnen vertalen naar het heden dmv leuke spel en sport opdrachten. Voor de kleinsten tot 6 jaar wordt er een parcours uitgezet met loopfietsjes, die beschikbaar zijn gesteld door de ATB vereniging.

Donderdag 27 oktober ‘bakken en versieren’

Deze hele dag staat in het teken van bakken en versieren. We hebben een heus ‘bakplein’ waar 6 ovens staan. De kinderen kunnen pepernoten bakken en cupcakes versieren. Alle ingrediënten en versieringen worden beschikbaar gesteld door de Bakzolder uit Elburg. Er is een speurtocht met letters door het museum en wie raadt het juiste aantal pepernoten dat in de pot zit? Als je het juiste aantal raad is de pot met pepernoten voor jou. Daarnaast hebben we een leuke knutseltafel staan waar heerlijk geknutseld kan worden. En zijn er de welbekende oud Hollandse spelletjes waar de kinderen mee kunnen spelen.

Ook is er een presentatie waar het meel vandaan komt en hoe er vroeger gewogen werd, namelijk met een bascule, ook hier zal uitleg over worden gegeven.

Vrijdag 28 oktober ‘beestenboel’

Deze dag staat in het teken van de dieren. In de ochtend is er een presentatie over vogels door Bennie van de Brink. En in de middag is dierenarts Christien Rijpkema aanwezig om de kinderen daarover iets te vertellen. Gardenbroek uit Elburg verzorgt een quiz ‘Raad het voer’. Kun jij raden welk voer bij welk dier hoort? We hebben een dierenpoten puzzel door het museum en de kinderen kunnen koe melken. We hebben ezeltje prik en heuse paarden klossen waar ze op kunnen lopen. De kinderen kunnen een ritje maken op de pony.

Aan de knutseltafel kunnen de kinderen een vogelhuisje of een vogel oppimpen en een doosje mooi maken met Staphorster stipwerk.

Zaterdag 29 oktober ‘familiedag’

Op de familiedag hebben we activiteiten voor jong en oud. Een dag waarin het hele gezin kan genieten van workshops, activiteiten en spelletjes.

Er is een presentatie over duiven door Cees Smit. Er is een touwdraaier aanwezig om voor de kinderen een springtouw te maken. We hebben een workshop plein waar de handwerkdames van het Boerderijmuseum de kinderen leren weven, spinnen, punniken of breien. 

Er is een demonstratie pottenbakken en een er is een vogelpreparateur aanwezig met opgezette vogels. Voor de kinderen is er een ballonclown en jong en oud kunnen ringsteken op een  ‘oude fiets’. Ook kan er een vogelhuisje getimmerd worden en er is een simulator voor de jeugd waar ze tegen elkaar kunnen racen. Wilma Kolkman is aanwezig om (gezins) foto’s te maken.