Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ 

Overlijden Jan van Ommen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

In de vroege ochtend van dinsdag 29 maart overleed Jan van Ommen. Meer dan 15 jaar was hij actief betrokken bij boerderijmuseum “De Bovenstreek”. Geen museumboerderij, zoals Jan altijd benadrukte, maar een boerderijmuseum. Hij voelde zich verbonden met het leven op het platteland. Voor hem stonden mens en dier centraal, niet het gebouw. 

Sinds 2006 was Jan dè PR-man van ons museum. Als oud journalist had hij overal ingangen en wist hij iedereen te mobiliseren om toch vooral ook aandacht aan onze activiteiten te besteden. Op zijn eigen, bescheiden en met humor gelardeerde wijze wist hij journalisten te verleiden om eens te komen kijken en bood hen daar dan een mooi verhaal. Geheid dat zo’n mooi verhaal de pers haalde. Jan ging voor de win-win. Wist bij alle lokale bladen artikelen geplaatst te krijgen, ook als die bladen eigenlijk als policy hadden dat zij exclusiviteit wilden hebben. Dan kregen ze van Jan allemaal een exclusief verhaal met een exclusieve foto over hetzelfde voorval. Ook tijdens de coronaperiode wist Jan ze te porren om toch vooral aandacht aan onze maandelijkse actiedagen en onze producten te besteden om zo extra geld voor het museum binnen te krijgen. 

Jan was altijd beschikbaar, kwam vaak ook zo maar even “op de boerderie”, voor een praatje of even wat te vragen over dit of dat. Op het jaarlijkse oogstfeest was Jan steevast de omroeper, vaak in bijpassende dracht. Hij genoot er van, zo’n groot evenement met duizenden bezoekers. Zoals Jan volgens ons van alles genoot. Hij zag overal de humor van in. Zelfs toen hij zichzelf ’s avonds onbewust had laten opsluiten in het museum en het alarm afging toen hij het toilet verliet. Ik zal nooit zijn pretoogjes vergeten toen ik hem kwam bevrijden.

Als vrijwilligers en medewerkers van het museum zijn we Jan heel veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor ons heeft gedaan. We gaan hem zeer missen. Onze gedachten gaan in het bijzonder uit naar het gezin van Jan, waar hij zo trots op was. Zijn vrouw Katie, zijn dochter Petra en zoon Rik, zijn schoondochter en kleinkinderen. We wensen hen kracht en sterkte toe in deze dagen van afscheid nemen. En voor de periode die komt, waarin zij een leven zonder Jan vorm moeten geven.

Nicolet Hoorn (voorzitter Boerderijmuseum)