Boerderijmuseum ‘de Bovenstreek’ 

Groots Oogstfeest in Oldebroek

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

OLDEBROEK – Op de tweede zaterdag van augustus bruist het jaarlijks van de activiteiten voor jong en oud in en rond Boerderijmuseum ‘De Bovenstreek’ aan de Bovenstraatweg 10A in Oldebroek. De ruim 120 in Veluwse klederdracht gehulde vrijwilligers van het Boerderijmuseum trekken dan van 10.00 tot 16.00 uur alles uit de kast voor het groots opgezette Oogstfeest. Het Oogstfeest wordt zaterdag 10 augustus om 10.00 uur geopend door wethouder Ben Engberts van de gemeente Oldebroek.

 

Elk jaar weer weten de initiatiefnemers van het Oogstfeest de ruim vierduizend bezoekers te verrassen met een spraakmakend programma. Ook dit jaar is dat weer het geval, want naast tongstrelende lekkernijen uit oma’s keuken (gehaktballen, kruudmoes, gebakken vis en o.a. bijzonder lekker smakende boerenpannenkoeken met en zonder spek) zijn er ook oogstrelende onderdelen, zoals de klederdrachtshows van de vissersdorpen Urk en Katwijk. Er is een oud-Hollandse markt en oldtimers staan te pronken op het terrein van het Boerderijmuseum. Andere, waaronder een dorsmachine uit vervlogen tijden, kunnen aan het werk worden gezien, evenals een wanmolen. Maar ook wordt dorsen met de stok geshowd en rogge maaien met zicht en pikhaak. Door een heuse veilingmeester worden er om 11.00 en 13.00 uur overtollige spullen van het Boerderijmuseum per opbod verkocht tijdens het zogenaamde ‘erfhuis’. Tussendoor zorgt Feestkoor ’de Mulderssingers’ uit Wezep voor de vrolijke noot.

Mooie onderdelen tijdens het oogstfeest zijn ook de veekeuring met deelnemers uit omliggende gemeenten en de kalverkeuring, waarbij kinderen hun kalfjes showen. Om ongeveer 15.00 uur wordt de algemeen kampioen en de reservekampioen van de veekeuring in de bloemetjes gezet. Ook is er een Dragon Welsh Pony Show, waaraan ook veel kinderen deelnemen. De Texelse stamboekschapen hebben een vaste plek op het Oogstfeest gevonden want zaterdag 10 augustus is er ook weer een keuring van het Nederlands Texels Schapenstamboek district Veluwe. Weilandsleeën met Belgische trekpaarden is vanwege het succes in 2019 opnieuw in het programma opgenomen. Daarnaast is het Boerderijmuseum open en kan de expositie van Rien Poortvliet en het boerenleven bewonderd worden. Kortom, op de tweede zaterdag in augustus is er tussen 10.00 en 16.00 uur vertier voor het hele gezin bij het Boerderijmuseum in Oldebroek.